ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ και οι παράξενες χρήσεις τους!)


Όλοι ξέρουμε τις πατάτες που είναι ένα βασικό είδος διατροφής, σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου και περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Πόσοι όμως ξέρουμε ότι οι πατάτες χρησιμοποιούνται για χιλιάδες χρόνια και σε άλλες δραστηριότητες εκτός από το φαγητό; Έτσι:

1)    Βράστε μία-δύο πατάτες και κρατήστε το νερό. Αφήστε να κρυώσει και βάλτε μέσα τα ασημικά σας για περίπου 20 λεπτά. Σκουπίστε καλά και απολαύστε τη γυαλάδα τους!

2)    Γυαλιστικό παπουτσιών. Κόψτε μια πατάτα στη μέση και τρίψτε απευθείας το δέρμα των παπουτσιών σας. Σχεδόν αμέσως θα παρατηρήσετε ένα θάμπωμα. Αφήστε για 5 λεπτά και τρίψτε με ένα πανί ή μία βούρτσα. Σαν καινούρια!

3)    Οι πατάτες περιέχουν ένα είδος οξέος που τρώει τη σκουριά και την αφαιρεί από οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο είναι να κόψετε μια πατάτα στη μέση και να τρίψετε τη σκουριασμένη περιοχή. Αφήστε για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι με το «άγριο» μέρος του για να γυαλίσει.

4)    Η έλλειψη ύπνου και οι κραιπάλες δημιουργούν μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια σας. Κόψτε φέτες τις πατάτες και τοποθετήστε μία σε κάθε μάτι. Αφήστε 20 λεπτά και επαναλάβετε τακτικά.

5)    Ο χυμός από τις πατάτες δεν είναι νόστιμος αλλά είναι μαγικός όταν πρόκειται για καούρες και στομαχόπονο. Περάστε 2 ωμές πατάτες στον αποχυμωτή και προσθέστε ένα καρότο. Καταναλώνετε 1 ποτήρι κάθε μέρα στα πλαίσια και μιας υγιεινής διατροφής.

6)    Οι πατάτες είναι πολύ αποτελεσματικές όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος καθώς απομακρύνουν σπυράκια, μαύρα στίγματα και ακμή, ενώ συντελούν στη μείωση της λιπαρότητας. Κόψτε μια πατάτα και τρίψτε όλο το δέρμα, ξεπλύνετε και σκουπίστε απαλά. Επίσης χτυπήστε στο μούλτι 2 πατάτες να γίνουν μία πάστα. Στη συνέχεια απλώστε την σαν μάσκα στο πρόσωπο και αφήστε 15 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και εφαρμόστε μία φορά την εβδομάδα.

 

Ιδιότητες χρήσιμες και οικονομικές. Απλά εφαρμόστε τις!

 

 

Δρ.  Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη

Ιατρός Μικροβιολόγος

Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

τηλ. 2108017821, 6932194349