ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ)


Μια που βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας, ας μιλήσουμε για ένα πολύ ωφέλιμο τρόφιμο, το ταχίνι. Αποτελεί τρόφιμο εξαιρετικής  θρεπτικής αξίας, με καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ω-3 λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και την ισορροπία του οργανισμού, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.

Περιέχει πολλά και χρήσιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως: Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Κάλιο, Νάτριο, Ψευδάργυρο, Χαλκό, Μαγγάνιο, Σελήνιο, Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη,  Παντοθενικό οξύ,   Βιταμίνη Β6, Φυλλικό οξύ και  Βιταμίνη E. Με τη βοήθεια όλων αυτών των συστατικών, συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

Έτσι, καταπολεμά τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, που σχετίζονται   με τη γήρανση των κυττάρων μας και εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων  στον οργανισμό, που αποτελεί το πρώτο στάδιο και έναν μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Να ξέρετε ότι συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης στον οργανισμό και λόγω των λιγνανών που περιέχει, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι ακόμα ιδανικό για διαβητικούς καθώς έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό                  δείκτη.

Να το χρησιμοποιείται λοιπόν άφοβα καθημερινά και όχι μόνο κατά την περίοδο της νηστείας και μάλιστα να το προτιμάτε από το βούτυρο στο πρωινό σας με ψωμί και μέλι. Γνωστή είναι και η ταχινόσουπα, αλλά και πολλά γλυκά και φαγητά με ταχίνι.

Καλή Σαρακοστή !

 

Δρ.  Αγγελική Τριανταφύλλου – Πιτίδη

Ιατρός Μικροβιολόγος

Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

τηλ. 2108017821, 6932194349