ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΡΟΔΟΖΑΧΑΡΗ ΧΙΟΥ

Τριαντάφυλλα και ροδοζάχαρη Χίου .

Μια πολύ ζεστή Χιώτικη βραδυά πραγματοποίησε ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής, την Πέμπτη 06-05-10 στο άλσος Κηφισιάς στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ανθοκομικής έκθεσης. Η   πρόεδρος Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, μίλησε για τα « Τριαντάφυλλα και τη ροδοζάχαρη Χίου » τα τριαντάφυλλα, φυτό ευγενές, που για αιώνες φύεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι το τιμώμενο φυτό του Μάη και το όνομα του ταυτόσημο με το λιγωτκό του άρωμα. Τα τριαντάφυλλα συνδέονται με τον έρωτα, τον πόθο, τη χαρά και τα δύο ακραία σημεία της ανθρώπινης πορείας, τη γέννηση και το θάνατο! Λέμε τριαντάφυλλο και εννοούμε τη χαρά, τη γιορτή, την ευδαιμονία, τον έρωτα. Η λέξη ρόδο συνδέθηκε με την τρυφερότητα, την ευγένεια, την ελκυστικότητα. Είναι συνώνυμο του πιο έντονου χρώματος και της απόλυτης ευωδίας. Το συνοδεύουν πολλοί μύθοι, ο βασικός όμως θέλει κόκκινο το τριαντάφυλλο από το αίμα της Αφροδίτης που χύθηκε από το ασάνδαλο πόδι της, όταν τρέχοντας να αρπάξει τον Άδωνη από την αγκαλιά του Ερμή, πάτησε το αγκάθι του μέχρι τότε άγνωστου στην ιστορία λουλουδιού.

Από επιγραφές προκύπτει ότι στα Μινωϊκά Ανάκτορα, χρησιμοποιούσαν λάδι με ροδοπέταλα για καλοπισμό.

Το τριαντάφυλλο ανήκει στα βρώσιμα λουλούδια και είναι γνωστά από την αρχαιότητα, το ροδόμελι, το ροδόσταμο, ο ροδίτης οίνος, αλλά και η ροδοζάχαρη που έκαναν παλιά στα μοναστήρια. Χρησιμοποιείται στην Φαρμακευτική και την αρωματοθεραπεία. Από τα ροδοπέταλα φτιάχνεται η ροδοζάχαρις η Χία, το ροδέλαιο και είναι πολύ διαδεδομένα το λικέρ τριαντάφυλλο, το ροδόσταμο στην κοσμετολογία, αλλά και τα λουκούμια τριαντάφυλλο. Αυτά είναι λίγα από όσα ανέφερε η Πρόεδρος για τα υπέροχα τριαντάφυλλα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Κοζάνης Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, η Πρόεδρος της Ανθοκομικής, Ελευθερία Λιαπάκη και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περικλής Καραγιαννάκης.

Πολύ ενδιαφέρουσα η ενημέρωση του κ. Κασαπίδη για το πρόγραμμα καλλιέργειας και παραγωγής τριαντάφυλλων και ροδελαίου στον νομό Κοζάνης. Κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να ξεπεράσουν σε ποιότητα το Βουλγαρικό ροδέλαιο και να δημιουργήσουν μια πλουτοπαραγωγική πηγή στην Κοζάνη, που μπορεί να δώσει μια ανάσα στην οικονομία μας. Όπως τόνισε η Ελλάδα έχει μοναδικά φυτά και γενικά χλωρίδα, που θα μπορούσαμε να ευημερούμε μόνο με τον αγροτουρισμό, αν τον εκμεταλλευόμαστε σωστά. Πράγματι η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλές δυνατότητες, που έπρεπε μονίμως να ευημερεί, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ανθρώπους, να μας κατευθύνουν, να μας οργανώνουν και να μας εμπνέουν σωστά. Ο κ. Κασαπίδης ένας νέος, με όρεξη και δημιουργικότητα έδωσε ελπίδα, αλλά και υπερηφάνεια σε όλους τους παρευρισκομένους με τα όσα είπε.

Οι κυρίες του Συμβουλίου προσέφεραν μετά το τέλος των ομιλιών λουκούμια με τριαντάφυλλο προσφορά της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αλλά και γιαούρτι χιώτικο προσφορά της εταιρείας Πελιναίον, μαζί με γλυκό τριαντάφυλλο προσφορά των γλυκών Μαρίνος και κυρά Βαγγελιώς. Οι καλεσμένοι ενθουσιάστηκαν με τις υπέροχες Χιώτικες γεύσεις και πήραν ενθουσιασμό και ελπίδα από τις δημιουργικές ιδέες του κ. Κασαπίδη.

Πολύς κόσμος επίσης παρευρέθηκε τόσο στον εσπερινό, όσο και στη Λειτουργία στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρκέλλας στις 13 και 14 Μαίου, προς τιμήν του Αγίου Ισιδώρου. Τα κεράσματα πάλι πλούσια και εκλεκτά.

Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς για τα προϊόντα τους.

Σας υπενθυμίζουμε τη διήμερη εκδρομή μας στην Τήνο 11-12 Ιουνίου.

Η Πρόεδρος                                                        Η  Γεν. Γραμματεύς

Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη                                  Μαρία Βάβαλη

Tags: