Δελτίο τύπου 25-11-12, εορτασμός για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Χίου

 

Μία από τις ωραιότερες εκδηλώσεις, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής, την Κυριακή πρωΐ,  25-11-12, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς, εορτάζοντας  τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου. Κεντρικός ομιλητής ο συμπατριώτης μας ιστορικός, Μιχάλης Βαρλάς, με θέμα « ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 1912 ΣΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ; Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ». Κείμενα από τις αναμνήσεις  του Ρωξάνα, ενός νέου Χιώτη της εποχής, για τις ημέρες της απελευθέρωσης, επιμελείθηκε και παρουσίασε η Κική Αυγουστάτου. Στο πιάνο ο μαέστρος Φίλλιπος Χίου. Την εκδήλωση  έκλεισει το χορευτικό του Δήμου Κηφισιάς της κ. Δέσποινας Σκέρλου, με Χίωτικους παραδοσιακούς χορούς, τον δετό, τον πιργούσικο, μπάλο, σιρτό κ.λ.π. Ακολουθήσε  μικρή δεξίωση, με χιώτικο ούζο και γλυκά που έφτιαξαν οι κυρίες του Συμβουλίου.

Ο κόσμος ένθουσιάστικε και συγκινήθηκε, τόσο με την γλαφυρότητα του ιστορικού μας, κ.Μιχαήλ Βαρλά, όσο και με την αφίγηση της κ. Αυγουστάτου, που με την συνοδεία του κ. Χίου απέδωσαν τέλεια τον παλμό εκείνης της ιστορικής ημέρας. Η όλη εκδήλωση απογειώθηκε με το επίλεκτο χορευτικό της κ. Δέσποινας Σκέρλου, που με τις παραδοσιακές του στολές, κάποιες ήταν οι νυφιάτικες στολές της Καλαμωτής, έδωσαν  την εορταστική και παραδοσιακή νότα στην εκδήλωση.

Τη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, η τέως Δήμαρχος Ν.Ερυθραίας Βασιλική Ταμβάκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Μανώλης Κουρμαδιάς, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περικλής Καραγιαννάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου από Χιώτες και φίλους τους.

Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει θερμά, όλους όσους  με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση, αλλά και βοήθησαν στην επιτυχία της, ιδιαιτέρως δε τον κ. Βαρλά, την κ. Αυγουστάτου, τον κ. Χίου, την κ. Σκέρλου, αλλά και την Περιφέρεια Χίου,την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη