Αΐντα του Τζουζέππε Βέρντι

Η πρώτη μεγάλη φετινή καλοκαιρινή παραγωγή όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι η αριστουργηματική Αΐντα του Τζουζέππε Βέρντι, η οποία θα παρουσιαστεί στις 10, 11, 12 και 15 Ιουνίου 2016, στις 21.00.

Η Αΐντα έχει ταυτιστεί με το υπέρμετρο πλούτο της φαραωνικής Αιγύπτου και είναι κυρίως γνωστή για την εντυπωσιακή μουσική της σκηνής του θριάμβου των Αιγυπτίων. Ωστόσο, στον πυρήνα της όπερας βρίσκονται, όπως τόσο συχνά, άνθρωποι που παλεύουν με τα έντονα συναισθήματα τους. Η τραγική ιστορία της Αΐντας, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, η οποία βρέθηκε αιχμάλωτη και κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της για τον Αιγύπτιο κατακτητή στρατηγό Ρανταμές και την αγάπη για τον πατέρα και την πατρίδα της, ενέπνευσε στον Βέρντι μερικές από τις τρυφερότερες αλλά και μεγαλοπρεπέστερες σελίδες του. Γεμάτη αντιθέσεις, η μουσική κινείται από το λαμπερό θρίαμβο των νικητήριων στρατευμάτων μέχρι τη σιωπή του τάφου, στον οποίο καταλήγουν οι παράνομοι εραστές.

Πρόκειται για μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή της ΕΛΣ, σε συνεργασία με το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης και ο Ηλίας Βουδούρης. Την σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τις βιντεοπροβολές και τους φωτισμούς υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Ταορμίνας Ενρίκο Καστιλιόνε, ενώ τα κοστούμια η Σόνια Καμμαράτα.

 

Σε αυτή την αριστουργηματική παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πρωταγωνιστούν διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι Μονωδοί.

 

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύουν η Τσέλια Κοστέα (10, 12/6) και η Άντα – Λουίζε Μπόγκτζα (11, 15/6). Στο ρόλο του Ρανταμές ο Ντάριο ντι Βιέτρι (10, 12, 15/6) και ο Σεμπαστιάν Φερράντα (11/6). Την Άμνερις ερμηνεύουν η Έλενα Γκαμπούρι (10, 12/6) και η Έλενα Κασσιάν (11, 15/6), ενώ στο ρόλο του Αμονάσρο ο Κίριλ Μανόλοφ (10, 12/6) και ο Άρης Αργύρης (11, 15/6). Στο ρόλο του Ράμφις ο Τάσος Αποστόλου (10, 11, 12, 15/6), ενώ στο ρόλο του Βασιλιά ο Δημήτρης Κασιούμης (10, 11, 12, 15/6). Στο ρόλο της Ιέρειας η Λένια Ζαφειροπούλου (10, 12/6) και η Βούλα Αμιραδάκη (11, 15/6). Στο ρόλο του Αγγελιοφόρου ο Χαράλαμπος Βελισσάριος (10, 11, 12, 15/6).

 

Τους εκλεκτούς και καταξιωμένους Μονωδούς πλαισιώνουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.