8-ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ 21-28/05/2010

1η ΗΜΕΡΑ: Αθήνα –Σμύρνη

Αναχώρηση από Αθήνα προς Σμύρνη με πτήση της PEGASUS στις 13.10  Άφιξη στη Σμύρνη στις 14.00 , την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και το δεύτερο σπουδαιότερο λιμάνι της μετά την Κωνσταντινούπολη. Γεύμα και περιήγηση στην πόλη , περνώντας από τις συνοικίες Kurtulus ( η συνοικία του παζαριού), Konak ( στα νότια της παραλίας μετά την πλατεία του Ρολογιού), Ismet Kaptan ( το σύγχρονο κέντρο), Alsancak ( στο λιμάνι, ο πρώην φραγομαχαλάς) και το Κορδελιό. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στο κέντρο της πόλης. Ελεύθερος χρόνος. Δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: Σμύρνη  -Παμούκαλέ

Ελεύθερος χρόνος στη Σμύρνη. Προαιρετική προορισμό την Έφεσο, η οποία για περισσότερα από 1.000 χρόνια, ήταν μία από τις μεγαλουπόλεις του αρχαίου κόσμου και πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για τον πλέον καλοδιατηρημένο και πολυσύχναστο αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας.  Ξενάγηση στην αρχαία πόλη( τη βιβλιοθήκη του Κέλσου, το αρχαίο θέατρο, τις αγορές , τα λουτρά, το ναό της Αρτέμιδος κ.λ.π.).,  και στη συνέχεια αναχώρηση προς το Παμούκαλε, ( Φρούριο του Βαμβακιού), φημισμένο για την ασυνήθιστη φυσική ομορφιά του με τις θερμές πηγές και τα ιαματικά λουτρά με τα ασβεστούχα άλατα, όπου θα φθάσουμε μετά από 3 ώρες περίπου. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: Παμούκαλέ –Ικόνιο

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, περιήγηση στο Παμούκαλέ και την Ιεράπολη και στη συνέχεια αναχώρηση για το Ικόνιο, όπου θα φθάσουμε μετά από 5 -6 ώρες περίπου. Ενδιάμεση στάση για γεύμα.  Στη συνέχεια, άφιξη στο Ικόνιο, την πολιτεία της στέπας και αυτή που συγκεντρώνει τα σημαντικότερα μνημεία του μουσουλμανικού πολιτισμού. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: Ικόνιο –Aksaray- Προκόπι

Περιήγηση στο Ικόνιο και επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μεβλανά, του ιδρυτή του τάγματος με τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες.   Στη συνέχεια αναχώρηση για το λεκανοπέδιο της Καππαδοκίας. Εδώ, το έδαφος  αποτελείται από ηφαιστειακό υλικό, από το οποίο ξεπροβάλουν εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, που μοιάζουν με μανιτάρια, σφήνες, καρφιά ή μαχαίρια σε άσπρη, κίτρινη ή πράσινη απόχρωση. Μετά από μία στάση στο Aksaray ( αρχαία Αρχελαΐδα), όπου θα επισκεφθούμε  το Σουλτάν Χανί, το μεγαλύτερο σελτσούκικο σουλτανικό καραβάνσαράι της Ανατολίας, ( χτίστηκε το 1229 μ.Χ.), άφιξη στο Προκόπι, όπου σώζονται ακόμα σπίτια και αρχοντικά μοναδική ομορφιάς, από την εποχή που ανθούσε εδώ η ελληνική κοινότητα  καθώς επίσης και ένα πλήθος από μοναστήρια λαξευμένα στους βράχους , αφού στην περιοχή αυτή άνθισε ο χριστιανισμός. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: Κόραμα -Άβανος -Σινασσός

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για το Υπαίθριο Μουσείο Göreme ( Κόραμα), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εδώ, η ηφαιστιογενής πέτρα λαμβάνει περίεργα σχήματα σε μία κοιλάδα γεμάτη από σκαλωσιές και υπόγεια περάσματα μέσα από τους βράχους, που οδηγούν μέσα από διακλαδώσεις στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, που συναντούμε σε μεγαλύτερη πυκνότητα από οπουδήποτε αλλού στην Καππαδοκία. Περιήγηση στα λαξευτά μοναστηριακά συγκροτήματα, μοναδικά δείγματα της μοναστικής παράδοσης της περιοχής,  με αγιογραφίες που σώζονται ακόμη και χρονολογούνται από τον 4ο έως το 13ο αιώνα μ.Χ. Στη συνέχεια, περνώντας από το μυστηριώδες φαράγγι Τσαβουσίν, φθάνουμε στο βόρειο άκρο της Καππαδοκίας, που ορίζεται από τον ποταμό Άλυ ( Κόκκινο Ποταμό ), όπου το τοπίο είναι πανέμορφο, ιδιαιτέρα την άνοιξη. Επόμενος σταθμός μας είναι το χωριό Άβανος, με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια του και την περιοχή παραγωγής των πολυφημισμένων αγγείων της Καππαδοκίας. Στη συνέχεια, περιήγηση στη Σινασσό, την παλαιότερη ανθηρή ελληνική κοινότητα και το πνευματικό κέντρο της περιοχής. Στη Σινασσό έζησε ένα δραστήριο και συμπαγές τμήμα ελληνικού πληθυσμού, ενώ είναι γνωστή και ως «Αθήνα της Ανατολής», λόγω της καθαρότητας και της ομορφιάς της ελληνικής γλώσσας που μιλιόταν από τους κατοίκους της. Εδώ, θα επισκεφθούμε το μεγαλοπρεπή ναό των «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης», όπου τελείται λειτουργία μία φορά κάθε χρόνο με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. Προαιρετική νυχτερινή έξοδος. 

6η ΗΜΕΡΑ: Μαλακοπή – Καρβάλη -Ιχλάρα -Περίστρεμμα -Προκόπι

Ολοήμερη ξενάγηση στη βραχώδη Καππαδοκία. Πρώτος σταθμός είναι η Μαλακοπή, η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, που φθάνει σε βάθος τα 85 περίπου μέτρα και διαρθρώνεται σε 8 επίπεδα που έχουν σκαφτεί μέσα στο έδαφος και περιλαμβάνουν αποθήκες, σπίτια καθώς επίσης και πλήθος εκκλησιών, . Η Μαλακοπή αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές κοινότητες με τους Έλληνες κατοίκους της να υπερβαίνουν αριθμητικά τον τουρκικό πληθυσμό και να μιλούν ένα αρχαιότατο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας  μέχρι το 1924. Επόμενος σταθμός μας είναι η Καρβάλη. Ο παραδοσιακός αυτός ελληνικός οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά, που απλώνονται γύρω και μέσα στους βράχους, έχει κηρυχτεί διατηρητέος. Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, η οποία οικοδομήθηκε το 385 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο ( σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί). Γεύμα και στη συνέχεια αναχώρηση την Ιχλάρα και το Περίστρεμμα, δύο περιοχές γεμάτες από φαράγγια άγριας φυσικής ομορφιάς,  μοναστικά συγκροτήματα και λαξευτές σε βράχους πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, στις οποίες διασώζονται αρκετές αγιογραφίες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: Προκόπι -Αφιόν Καραχισάρ

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για το Ικόνιο Ελεύθερος χρόνος για γεύμα και μία βόλτα στην πόλη. Αναχώρηση για το Αφιόν Καραχισάρ, όπου θα φθάσουμε το απόγευμα.  Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*, δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ: Αφιόν Καραχισάρ -Σαλιχλί -Σμύρνη

Αναχώρηση το μεσημέρι από το Αφιόν Καραχισάρ για τη Σμύρνη. Ενδιάμεση στάση στα Κούλα, που από τον 18ο αιώνα ήταν σημαντικό ταπητουργικό κέντρο με ελληνική κοινότητα που άκμαζε χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο έγχρωμων νημάτων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα  εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακά σπίτια, που αντικατόπτριζαν την ευημερία των Ελλήνων. Στη συνέχεια, περνώντας από το Σαλιχλί και το Νυμφαίο ( Kemalpasa), φθάνουμε στη Σμύρνη. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια και γεύμα. Το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο και στις 21.15 πτήση προς Αθήνα με τη SUN EXPRESS.

Τιμή  560 €  κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο

Tags: