8-ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ (4-11 Μαΐου 2011 )

 

1η ΗΜΕΡΑ 4-11-11: Αθήνα –Σμύρνη –Αφιόν Καραχισάρ  

Αναχώρηση από το Α’ ΚΑΠΗ Κηφισιάς στις 10.30 π.μ. για το αεροδρόμιο, για να πετάξουμε από Αθήνα προς Σμύρνη με πτήση της PEGASUS στις 13.10 Άφιξη στο αεροδρόμιο της Σμύρνης στις 14.00 , της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας και το δεύτερο σπουδαιότερο λιμάνι της μετά την Κωνσταντινούπολη. Περνώντας από το Νυμφαίο ( Kemalpasa) και το Σαλιχλί, όπου θα κάνουμε ενδιάμεση στάση, φθάνουμε στα Κούλα, που από τον 18ο αιώνα ήταν σημαντικό ταπητουργικό κέντρο με ελληνική κοινότητα που άκμαζε χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο έγχρωμων νημάτων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακά σπίτια, που αντικατόπτριζαν την ευημερία των Ελλήνων. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Αφιον Καραχισάρ. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: Αφιόν Καραχισάρ –Aksaray- Καππαδοκία

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση για το Aksaray ( αρχαία Αρχελαΐδα), όπου θα επισκεφθούμε το Σουλτάν Χανί, το μεγαλύτερο σελτσούκικο σουλτανικό καραβάνσαράι της Ανατολίας, ( χτίστηκε το 1229 μ.Χ.). Στη συνέχεια αναχώρηση για το λεκανοπέδιο της Καππαδοκίας. Εδώ, το έδαφος αποτελείται από ηφαιστειακό υλικό, από το οποίο ξεπροβάλουν εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, που μοιάζουν με μανιτάρια, σφήνες, καρφιά ή μαχαίρια σε άσπρη, κίτρινη ή πράσινη απόχρωση. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση .

3η ΗΜΕΡΑ: Καππαδοκία –Προκόπι –Κόραμα –Άβανος –Σινασσός

Περιήγηση στο Προκόπι, όπου σώζονται ακόμα σπίτια και αρχοντικά μοναδική ομορφιάς, από την εποχή που ανθούσε εδώ η ελληνική κοινότητα καθώς επίσης και ένα πλήθος από μοναστήρια λαξευμένα στους βράχους , αφού στην περιοχή αυτή άνθισε ο χριστιανισμός. Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου και στη συνέχεια αναχώρηση για το Υπαίθριο Μουσείο Göreme ( Κόραμα), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εδώ, η ηφαιστιογενής πέτρα λαμβάνει περίεργα σχήματα σε μία κοιλάδα γεμάτη από σκαλωσιές και υπόγεια περάσματα μέσα από τους βράχους, που οδηγούν μέσα από διακλαδώσεις στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, που συναντούμε σε μεγαλύτερη πυκνότητα από οπουδήποτε αλλού στην Καππαδοκία. Περιήγηση στα λαξευτά μοναστηριακά συγκροτήματα, μοναδικά δείγματα της μοναστικής παράδοσης της περιοχής, με αγιογραφίες που σώζονται ακόμη και χρονολογούνται από τον 4ο έως το 13ο αιώνα μ.Χ. Στη συνέχεια, περνώντας από το μυστηριώδες φαράγγι Τσαβουσίν, φθάνουμε στο βόρειο άκρο της Καππαδοκίας, που ορίζεται από τον ποταμό Άλυ ( Κόκκινο Ποταμό ), όπου το τοπίο είναι πανέμορφο, ιδιαιτέρα την άνοιξη. Επόμενος σταθμός μας είναι το χωριό Άβανος, με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια του και την περιοχή παραγωγής των πολυφημισμένων αγγείων της Καππαδοκίας. Στη συνέχεια, περιήγηση στη Σινασσό, την παλαιότερη ανθηρή ελληνική κοινότητα και το πνευματικό κέντρο της περιοχής. Στη Σινασσό έζησε ένα δραστήριο και συμπαγές τμήμα ελληνικού πληθυσμού, ενώ είναι γνωστή και ως «Αθήνα της Ανατολής», λόγω της καθαρότητας και της ομορφιάς της ελληνικής γλώσσας που μιλιόταν από τους κατοίκους της. Εδώ, θα επισκεφθούμε το μεγαλοπρεπή ναό των

«Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης», όπου τελείται λειτουργία μία φορά κάθε χρόνο με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. Προαιρετική νυχτερινή έξοδος.

4η ΗΜΕΡΑ: Καππαδοκία – Μαλακοπή -Καρβάλη –Ιχλάρα -Περίστρεμμα

Ολοήμερη ξενάγηση στη βραχώδη Καππαδοκία. Πρώτος σταθμός είναι η Μαλακοπή, η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, που φθάνει σε βάθος τα 85 περίπου μέτρα και διαρθρώνεται σε 8 επίπεδα που έχουν σκαφτεί μέσα στο έδαφος και περιλαμβάνουν αποθήκες, σπίτια καθώς επίσης και πλήθος εκκλησιών, . Η Μαλακοπή αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές κοινότητες με τους Έλληνες κατοίκους της να υπερβαίνουν αριθμητικά τον τουρκικό πληθυσμό και να μιλούν ένα αρχαιότατο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας μέχρι το 1924. Επόμενος σταθμός μας είναι η Καρβάλη. Ο παραδοσιακός αυτός ελληνικός οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά, που απλώνονται γύρω και μέσα στους βράχους, έχει κηρυχτεί διατηρητέος. Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, η οποία οικοδομήθηκε το 385 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο ( σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί). Γεύμα και στη συνέχεια αναχώρηση την Ιχλάρα και το Περίστρεμμα, δύο περιοχές γεμάτες από φαράγγια άγριας φυσικής ομορφιάς, μοναστικά συγκροτήματα και λαξευτές σε βράχους πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, στις οποίες διασώζονται αρκετές αγιογραφίες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: Καππαδοκία –Ικόνιο

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για το Ικόνιο, την πολιτεία της στέπας και αυτή που συγκεντρώνει τα σημαντικότερα μνημεία του μουσουλμανικού πολιτισμού, όπου θα φθάσουμε το μεσημέρι. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα και μία βόλτα στην πόλη. Στη συνέχεια περιήγηση στο Ικόνιο και επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μεβλανά, του ιδρυτή του τάγματος με τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες. Κατόπιν επίσκεψη στη γειτονική Σίλλη, που βρίσκεται ανάμεσα στις πλαγίες των λόφων του Αγίου Φιλίππου και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εδώ είναι έντονες οι μνήμες από τη ζωή της παλιάς ελληνικής κοινότητας και σχεδόν ανέπαφα τα σπίτια και τα μνημεία της. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, θα δούμε το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ και της Αγίας Έλενης, τρωγλοδυτικές οικίες, λαξευτές εκκλησίες και πανέμορφα σπίτια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: Ικόνιο –Παμουκαλέ

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση προς το Παμούκαλε, ( Φρούριο του Βαμβακιού), φημισμένο για την ασυνήθιστη φυσική ομορφιά του με τις θερμές πηγές και τα ιαματικά λουτρά με τα ασβεστούχα άλατα, όπου θα φθάσουμε μετά από 5-6 ώρες περίπου. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Στη συνέχεια περιήγηση στο Παμούκαλέ και στην ελληνιστική πόλη Ιεράπολη, όπου θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο και το μαρτύριο του Αγίου Φιλίππου. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: Παμουκαλέ –Σμύρνη

Το πρωί αναχώρηση προς Σμύρνη, όπου θα φθάσουμε μετά από 3 ώρες περίπου. Περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα της πόλης. Ξεκινώντας από το Κοκάργιαλί, την Καραντίνα, το Καρατάσι και την πλατεία Κονάκ, φθάνουμε στο σύγχρονο κέντρο , όπου βρίσκεται το Κεντρικό Παρθεναγωγείο και η διεθνής έκθεση της Σμύρνης και στο Alsancak ( πρώην φραγομαχαλάς), όπου μπορεί κανείς να σχηματίσει μία εικόνα απ’ το πώς ήταν η Σμύρνη πριν από την καταστροφή. Συνεχίζουμε για το Μπαϊρακλί και την αρχαία Σμύρνη, για να καταλήξουμε στην βόρεια πλευρά του κόλπου, όπου βρίσκεται το Κορδελιό. Στη συνέχεια επιστροφή στο κέντρο της Σμύρνης. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* . Ελεύθερος χρόνος. Προτείνουμε μία επίσκεψη στο παραδοσιακό παζάρι της πόλης. Αξίζει επίσης να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του Alsancak και να πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα από τα πολλά καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται στην παραλία της Σμύρνης ( μία όμορφη ζώνη περιπάτου που εκτείνεται από το Alsancak έως το παλιό τελωνείο που σήμερα έχει μετατραπεί σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο ( Konak Pier). Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

8η ΗΜΕΡΑ: Σμύρνη –Αθήνα

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μεταφορά στο αεροδρόμιο της Σμύρνης και πτήση προς Αθήνα στις 11.35

Τιμή κατ’ άτομο( σε δίκλινα δωμάτια) : 580 €

Επιβάρυνση μονόκλινου: 110 €

Περιλαμβάνει:

  1. Αεροπορικό εισιτήριο Αθήνα –Σμύρνη
  2. Πούλμαν καινούριο, πολυτελές , κλιματιζόμενο για μεταφορές –περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  3. 1 διανυκτέρευση στη Σμύρνη σε ξενοδοχείο 4*, 1 διανυκτέρευση στο Παμούκαλέ σε ξενοδοχείο 5*, 1 διανυκτέρευση στο Ικόνιο, 3 διανυκτερεύσεις στην Καππαδοκία σε ξενοδοχείο 4* και 1 διανυκτέρευση στο Αφιόν Καραχισάρ σε ξενοδοχείο 5* με ημιδιατροφή
  4. Ελληνόφωνο ξεναγό

 

Δεν περιλαμβάνει:

1. Εισόδους στους αρχαιολογικούς χώρους

2. Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια

3. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα