Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΙΩΤΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ

Το μεσημέρι της Κυριακής 4 Μαρτίου 2012, σε Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας στο Καστρί, ο δραστήριος Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής τίμησε το μεγάλο Έλληνα αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, που κατάγεται από το Βροντάδο της Χίου.

Η εκδήλωση ήταν πολύ πετυχημένη όσον αφορά την παρουσίαση του τιτάνιου επιστημονικού έργου του τιμώμενου, απρόσμενα συγκινητική για τους καταγόμενους από τη Χίο, μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας, ενάντια στη ζοφερή και δυσοίωνη πραγματικότητα, για όσους παρευρέθηκαν. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς-Ερυθραίας-Εκάλης Νίκος Χιωτάκης, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημήτριος Λινός, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής, καθηγητές , πρόεδροι συλλόγων και πολύς κόσμος, που ήθελε να γνωρίσει από κοντά και να τιμήσει τον εξαίρετο, τον άφθαστο Έλληνα επιστήμονα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελική Τριανταφύλλου- Πιτίδη καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η παρουσίαση του έργου αλλά και η ενεργή συμμετοχή καταξιωμένων διεθνώς Ελλήνων επιστημόνων στην προσπάθεια ανασύστασης του παραγωγικού ιστού της χώρας στη πολλή δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.

<< Ο κ. Κριμιζής με το πρωτοπόρο επιστημονικό του έργο και την όλη του δράση και καταξίωση, μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι ως Έλληνες, τιμά τη Χίο και συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Πατρίδα.>>, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πιτίδη.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, επαινώντας το Σύλλογο για τις πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τον κ. Σταμάτη Κριμιζή για την προσφορά του στην Επιστήμη και τον τόπο. Η παρουσίαση του πολυσχιδούς και ανεκτίμητου έργου του τιμώμενου Επιστήμονα – Ακαδημαϊκού έγινε από τον καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσά.

Παρουσιάζοντας τον κ. Κριμιζή ως ¨ νοικοκύρη του διαστήματος¨ ο κ. Μουσάς αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία, τα επιτεύγματα, τις διακρίσεις, τα αξιώματα και εν τέλει την ανθρώπινη και επιστημονική καταξίωση του νεαρού Χιώτη που ξεκίνησε από το Βροντάδο στα μέσα της δεκαετίας του 1950 για να γίνει κορυφαίος αστροφυσικός, συντονιστής πολλών διαπλανητικών αποστολών της ΝΑSΑ, χαρτογράφος του Διαστήματος.

Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι σήμερα επίτιμος Διευθυντής του Τομέα Διαστήματος του Πανεπιστημίου Τζων Χόπκινς των Η.Π.Α., μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει τιμηθεί με πάνω από 30 βραβεία για τις επιστημονικές του ανακαλύψεις, έχει σχεδιάσει τα όργανα του διαστημόπλοιου Voyager της NASA, έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος Προέδρων των Η.Π.Α., μέλος ή πρόεδρος σε αναρίθμητες επιστημονικές επιτροπές, η Διεθνής Αστροφυσική Ένωση έχει δώσει σε αστεροειδή που βρίσκεται μεταξύ των τροχιών του Δία και του Άρη το όνομα ¨8323 KRIMIZIS¨ και τέλος είναι, από τον Οκτώβριο του 2010, διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της Ελλάδος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο μεγάλος Χιώτης Επιστήμονας, ο οποίος μίλησε περισσότερο για τις νέες του ανησυχίες και στόχους ως πρόεδρος του ΕΣΕΤ , παρά για τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες που είχε ως πρωτοπόρος διαστημικός ερευνητής, αλλά και χαρισματικός εκπαιδευτικός.

Ο κ. Κριμιζής πιστεύει ότι η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την έξοδο της Ελλάδας από την παρούσα δεινή οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται. Συγκεκριμένα πρεσβεύει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα , με ίδρυση μικρομεσαίων εταιρειών που προωθούν εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών, προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τη θέση του αυτή τη στηρίζει στη διαπίστωση ότι στις προηγμένες χώρες τα 2\3 της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ προέρχονται από καινοτομίες στην τεχνολογία. Ως πρόεδρος του ΕΣΕΤ ο κ. Κριμιζής είναι υπέρμαχος της στενότερης σύνδεσης και συνεργασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, κάτι που είναι σύνηθες στο εξωτερικό, αλλά αδιανόητο για την Ελληνική πραγματικότητα. Τέλος, εξέφρασε την πρόθεσή του – με ορίζοντα δεκαετίας- οι δαπάνες για την έρευνα να ανέλθουν στο 1,5 % που είναι σήμερα.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο συντοπίτης και συνομήλικος του γιατρός Αναστάσιος Τριπολίτης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής επί σειρά ετών, απευθυνόμενος προς τον κ. Κριμιζή, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο και την ευεργετική επίδραση που είχαν για την εξέλιξή τους η στάση και το όραμα των γονιών τους στα πέτρινα εκείνα χρόνια της ανέχειας και των στερήσεων στα οποία μεγάλωσαν και χάραξαν πορεία ζωής.

Τόσο στο ζεύγος Κριμιζή όσο και στον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης Ξενοφώντα Μουσά, ο Σύλλογος πρόσφερε αναμνηστικά και συμβολικά δώρα που θύμιζαν και μύριζαν Χίο.

Μετά το τέλος της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας, ο Σύλλογος πρόσφερε ελαφρύ γεύμα στους προσκεκλημένους του, όπου αρκετοί πλησίασαν και γνώρισαν από κοντά το Χιώτη επιστήμονα, μίλησαν για αρκετή ώρα μαζί του, ενώ ταυτόχρονα δεν έκρυβαν ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τη χιώτικη καταγωγή τους.

Ο Σύλλογος Χίων Κηφισίας και βορείου Αττικής, αθόρυβα και συστηματικά, με μεράκι και όραμα, δε ψυχαγωγεί και μορφώνει μόνο τα μέλη του με τις ποικίλες και πετυχημένες εκδηλώσεις που διοργανώνει, αλλά παράλληλα καλλιεργεί και διαμορφώνει μια υγιή τοπικιστική συνείδηση με επίκεντρο τη Χίο, τόσο χρήσιμη και απαραίτητη στους ταραγμένους μας καιρούς.

Να ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογος πραγματοποιεί τριήμερη εκδρομή στο Μυστρά-Σπήλαια Δυρού-Παναγία Μαλεβή στις 23-24 και 25 Μαρτίου προς 110€ σε δίκλινο δωμάτιο. Επίσης στις 6 Απριλίου πάμε στη Δανδουλάκη, στο Να ζει κανείς η να μη ζει, με 22€. Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα του Συλλόγου: 2108017821