11-ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ – ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ -ΛΥΚΙΑ

 

31 Μαΐου  με   10 Ιουνίου

 

1η ΗΜΕΡΑ: Σμύρνη -Παμούκαλέ     

Αναχώρηση από Αθήνα προς Σμύρνη με πτήση της PEGASUS στις 13.10  Άφιξη στο αεροδρόμιο της  Σμύρνης στις 14.00.  Άμεση επιβίβαση στο πούλμαν με προορισμό το Παμούκαλε), όπου θα φθάσουμε νωρίς το απόγευμα. Το Παμουκαλέ (Φρούριο του Βαμβακιού) είναι φημισμένο για την ασυνήθιστη φυσική ομορφιά του με τις θερμές πηγές και τα ιαματικά λουτρά με τα ασβεστούχα άλατα. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

2η ΗΜΕΡΑ: Παμούκαλέ -Ικόνιο –Aksaray- Προκόπι

Αναχώρηση το πρωί από το Παμουκαλέ με προορισμό το Προκόπι. Ενδιάμεση στάση στο Aksehir για γεύμα. Στη συνέχεια αναχώρηση για το λεκανοπέδιο της Καππαδοκίας. Εδώ, το έδαφος  αποτελείται από ηφαιστειακό υλικό, από το οποίο ξεπροβάλουν εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, που μοιάζουν με μανιτάρια, σφήνες, καρφιά ή μαχαίρια σε άσπρη, κίτρινη ή πράσινη απόχρωση. . Μετά από μία στάση στο Aksaray ( αρχαία Αρχελαΐδα), άφιξη στο Προκόπι, όπου σώζονται ακόμα σπίτια και αρχοντικά μοναδική ομορφιάς, από την εποχή που ανθούσε εδώ η ελληνική κοινότητα  καθώς επίσης και ένα πλήθος από μοναστήρια λαξευμένα στους βράχους , αφού στην περιοχή αυτή άνθισε ο χριστιανισμός. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5* στο Kaymaklı ( Ανακού). Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕΡΑ:  Κόραμα -Άβανος -Σινασσός

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αφού περάσουμε τη Νεάπολη ( Nevsehir),  φθάνουμε  στο Ουτσχισαρ και το Ορτάχισαρ, όπου θα θαυμάσουμε το τοπίο με τις τρωγλοδυτικές οικίες και θα περιηγηθούμε στην περιοχή Ζέλβεη περιοχή όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα οι τρωγλοδύτες. Συνεχίζουμε για το Υπαίθριο Μουσείο Göreme ( Κόραμα), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εδώ, η ηφαιστιογενής πέτρα λαμβάνει περίεργα σχήματα σε μία κοιλάδα γεμάτη από σκαλωσιές και υπόγεια περάσματα μέσα από τους βράχους, που οδηγούν μέσα από διακλαδώσεις στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, που συναντούμε σε μεγαλύτερη πυκνότητα από οπουδήποτε αλλού στην Καππαδοκία. Περιήγηση στα λαξευτά μοναστηριακά συγκροτήματα, μοναδικά δείγματα της μοναστικής παράδοσης της περιοχής,  με αγιογραφίες που σώζονται ακόμη και χρονολογούνται από τον 4ο έως το 13ο αιώνα μ.Χ. Στη συνέχεια, περνώντας από το μυστηριώδες φαράγγι Τσαβουσίν, φθάνουμε στο βόρειο άκρο της Καππαδοκίας, που ορίζεται από τον ποταμό Άλυ ( Κόκκινο Ποταμό ), όπου το τοπίο είναι πανέμορφο, ιδιαιτέρα την άνοιξη. Επόμενος σταθμός μας είναι το χωριό Άβανος, με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια του και την περιοχή παραγωγής των πολυφημισμένων αγγείων της Καππαδοκίας. Στη συνέχεια, περιήγηση στη Σινασσό, την παλαιότερη ανθηρή ελληνική κοινότητα και το πνευματικό κέντρο της περιοχής. Στη Σινασσό έζησε ένα δραστήριο και συμπαγές τμήμα ελληνικού πληθυσμού, ενώ είναι γνωστή και ως «Αθήνα της Ανατολής», λόγω της καθαρότητας και της ομορφιάς της ελληνικής γλώσσας που μιλιόταν από τους κατοίκους της. Εδώ, θα επισκεφθούμε το μεγαλοπρεπή ναό των «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης», όπου τελείται λειτουργία μία φορά κάθε χρόνο με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση. Προαιρετική νυχτερινή έξοδος.

 

 

 

 

 

 

4η ΗΜΕΡΑ: Μαλακοπή – Καρβάλη -Ιχλάρα -Περίστρεμμα -Προκόπι

 

Ολοήμερη ξενάγηση στη βραχώδη Καππαδοκία. Πρώτος σταθμός είναι η Μαλακοπή, η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, που φθάνει σε βάθος τα 85 περίπου μέτρα και διαρθρώνεται σε 8 επίπεδα που έχουν σκαφτεί μέσα στο έδαφος και περιλαμβάνουν αποθήκες, σπίτια καθώς επίσης και πλήθος εκκλησιών, . Η Μαλακοπή αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές κοινότητες με τους Έλληνες κατοίκους της να υπερβαίνουν αριθμητικά τον τουρκικό πληθυσμό και να μιλούν ένα αρχαιότατο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας  μέχρι το 1924. Στη συνέχεια περνώντας από τη λίμνη NAR ( ηφαιστειακός κρατήρας), φτάνουμε  στην Ιχλάρα και το Περίστρεμμα, δύο περιοχές γεμάτες από φαράγγια άγριας φυσικής ομορφιάς,  μοναστικά συγκροτήματα και λαξευτές σε βράχους πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, στις οποίες διασώζονται αρκετές αγιογραφίες. Περιήγηση και ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Επόμενος σταθμός μας είναι η Καρβάλη. Ο παραδοσιακός αυτός ελληνικός οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά, που απλώνονται γύρω και μέσα στους βράχους, έχει κηρυχτεί διατηρητέος. Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, η οποία οικοδομήθηκε το 385 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο ( σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί). Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ΗΜΕΡΑ:  Καππαδοκία –Ικόνιο 

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για το Ικόνιο, την πολιτεία της στέπας και αυτή που συγκεντρώνει τα σημαντικότερα μνημεία του μουσουλμανικού πολιτισμού, όπου θα φθάσουμε το μεσημέρι. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα και μία βόλτα στην πόλη. Στη συνέχεια περιήγηση στο Ικόνιο και επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μεβλανά, του ιδρυτή του τάγματος με τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες.  Κατόπιν επίσκεψη στη γειτονική Σίλλη, που βρίσκεται ανάμεσα στις πλαγίες των λόφων του Αγίου Φιλίππου και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Εδώ είναι έντονες οι μνήμες από τη ζωή της παλιάς ελληνικής κοινότητας και σχεδόν ανέπαφα τα σπίτια και τα μνημεία της. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, θα δούμε το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ και της Αγίας Έλενης, τρωγλοδυτικές οικίες, λαξευτές εκκλησίες και πανέμορφα σπίτια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ΗΜΕΡΑ:  Ικόνιο –Αττάλεια  

Αναχώρηση το πρωί από Ικόνιο προς Αττάλεια. Περνώντας από την οροσειρά του Ταύρου και το Μαναβγάτ, φθάνουμε στην αρχαία Σίδη, όπου θα δούμε το επιβλητικό αρχαίο θέατρο. Στη συνέχεια άφιξη στην Αττάλεια. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Το απόγευμα περιήγηση στην παλαιά πόλη, ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα από στενά σοκάκια, με μεγάλα αρχοντικά χαρακτηριστικής μεσογειακής αρχιτεκτονικής και μνημεία από όλες τις περιόδους της ιστορίας  της. Θα δούμε το την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που φιλοξενεί σήμερα μουσείο πολιτισμού, την εκκλησία του Αγίου Αλυπίου, την πύλη του Αδριανού και τα παλιά ελληνικά σπίτια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

 

 

7Η ΗΜΕΡΑ: Αττάλεια –Μύρα –Κας     

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, περιήγηση στην αρχαία Πέργη, το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο κοντά στην Αττάλεια, όπου διακρίνεται σαφώς η δομή μιας ελληνιστικής πόλης της Ανατολής με τους δημόσιους χώρους της, το θέατρο, το στάδιο, τα νυμφαία και τους ναούς της. Σύμφωνα με το θρύλο ιδρύθηκε τη 2η χιλιετία π.Χ. από τους Αχαιούς. Κατόπιν, αναχώρηση για τα Μύρα, την πόλη του Αγίου Νικόλαου. Προσκύνημα στο Ναό του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα και καθόλη τη διάρκεια Βυζαντινών χρόνων αποτελούσε σημαντικό προσκύνημα, αφού εδώ φυλασσόταν το λείψανο του Αγίου. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Κας ( Αντίφελος ), στο οποίο διατηρείται το παραδοσιακό κέντρο, με όμορφα σπίτια, πολλά από τα οποία ήταν ελληνικά και είναι χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

8η ΗΜΕΡΑ: Κας –Καστελόριζο-Μάκρη

Στις 10.00 θα επιβιβαστούμε σε πλοιάριο με προορισμό τη Μεγίστη, γνωστότερη με την ονομασία Καστελλόριζο, που αποτελεί το νοτιανατολικότερο άκρο της Ευρώπης. Απέχει από τις Τουρκικές Ακτές μόλις 2 ναυτικά μίλια. Το επίσημο όνομά της, το πήρε λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών με πιο διάσημο τη Ρω. Περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Αφού περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια γύρω από το λιμάνι, αξίζει να ανεβείτε τα 401 σκαλιά που οδηγούν στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού (ή Βουνιού όπως λέγεται στο Καστελλόριζο).  Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, ενός  αρχαίου οικισμού με πλήθος κτισμάτων και δεξαμενών και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει η κατακόμβη που χρησιμοποιούσε ο Άγιος Χαράλαμπος ως καταφύγιο. Ο διατηρητέος οικισμός, ο μοναδικός του νησιού, σπάνιο δείγμα της αυθεντικής δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής, με δίπατα και τρίπατα κτίσματα αμφιθεατρικά γαντζωμένα στον βράχο, στολίζει ένα από τα ομορφότερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα., κάτω από το οποίο  βρίσκεται Λυκιακός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα. Στις 16.00 επιστροφή στο Κας και από εκεί αναχώρηση για τη Μάκρη (Fethiye), που βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Τελμησσού, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της Λυκιακής Κοινοπολιτείας. Η πόλη διαθέτει πολλά εστιατόρια, μπαρ και έντονη εμπορική δραστηριότητα. Μετά τα τελευταία σπίτια, κάτω από το βράχο υπάρχει εντυπωσιακή νεκρόπολη Λυκιακών Τάφων, όπου ξεχωρίζει ο μνημειώδης τάφος του Αμύντα, επιφανούς άνδρα της πόλης.

 

9η  ΗΜΕΡΑ: Μάκρη –Bodrum  

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για τη λιμνοθάλασσα του Dalyan, τουριστική λουτρόπολη, η οποία αποτελεί αφετηρία για περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Καύνου και την περίφημη παραλία Iztuzu, που αποτελεί βιότοπο της χελώνας καρέτα καρέτα. Από το Dalyan, προαιρετική περιήγηση με το πλοιάριο στη λιμνοθάλασσα, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τους λαξευτούς λυκιακούς τάφους με τις περίτεχνες προσόψεις, καταπράσινα νησάκια με πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς επίσης και αρκετά κτίσματα ( αρχαίους ναούς και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες ) στο χώρο της αρχαίας Καύνου ( 10ος αιώνας π.Χ). Στη συνέχεια αναχώρηση για την Αλικαρνασσό ( Bodrum). Η θέα της πόλης από τον εθνικό δρόμο είναι εντυπωσιακή. Τριγυρισμένη από νησάκια και δασωμένες ακτές, η πόλη προβάλλει στο μέσο του κόλπου με το επιβλητικό κάστρο των Ιπποτών. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

 

 

 

 

 

10η  ΗΜΕΡΑ: Πρίηνη –Μίλητος –Δίδυμα –Κουσάντασι   

 

Μετά το πρωινό, περιήγηση στην πόλη της Αλικαρνασσού. Επίσκεψη στο κάστρο του Αγίου Πέτρου, ένα από τα πιο ισχυρά και καλοδιατηρημένα κάστρα στο Αιγαίο, στο οποίο στεγάζεται και το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας, όπου εκτίθενται εξαιρετικά ευρήματα από αρχαία και μεσαιωνικά ευρήματα. Επόμενος σταθμός είναι το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, θαυμαστό ταφικό μνημείο και γνωστό ως ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε τα Δίδυμα, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακότερο από τα αρχαία μνημεία της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου, το περίφημο Διδύμαιο ( ιερός ναός της Μιλήτου). Επόμενος σταθμός μας είναι η Μίλητος, σημαντικό λιμάνι της Ιωνίας και πατρίδα των φιλοσόφων Θαλή, Αναξίμανδρου και Αναξιμένη. Στον αρχαιολογικό χώρο δεσπόζει το αρχαίο Θέατρο, οι αγορές και οι θερμές της Φαυστίνας. Κατόπιν, περιήγηση στην Πριήνη, μία από τις πανάρχαιες ιωνικές πόλεις,  όπου φθάσουμε μετά από δύο ώρες περίπου. Εδώ θα δούμε το ναό της Αθηνάς Πολιάδος, το αρχαίο Θέατρο, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση καθώς και τμήματα από τα πολυτελή σπίτια της πόλης. Στη συνέχεια άφιξη στο Κουσάντασι και τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4*. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

11η ΗΜΕΡΑ: Σμύρνη –Αθήνα

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, μεταφορά στο αεροδρόμιο και στις 11.15 πτήση προς Αθήνα με την Pegasus airlines.

 

 

Τιμή κατ’ άτομο: 710 €

Επιβάρυνση μονόκλινου: 250 €   

 

Περιλαμβάνει:

1  Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Σμύρνη-Αθήνα

2. Πούλμαν καινούριο, πολυτελές , κλιματιζόμενο για μεταφορές –περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.

3. 10 διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή στα παρακάτω ξενοδοχεία

4. Ελληνόφωνο ξεναγό

 

 

 

Δεν περιλαμβάνει:

1. Εισόδους στους αρχαιολογικούς χώρους

2. Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια

3. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα