ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΞΟΥ


 

Μεγάλη Πέμπτη 28-05-16: Αναχώρηση 6.40 πμ από το Α ΚΑΠΗ, Αγ. Παρασκευής 57, 7.00 πμ από το Ζηρίνειο. Άφιξη στη Νάξο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

Απόγευμα ελεύθερο στην πόλη και παρακολούθηση της λειτουργίας των 12 Ευαγγελίων.

Μεγάλη Παρασκευή

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση στις 10.00 πμ το πρωί για παρακολούθηση της Αποκαθήλωσης στην Παναγία Δροσιανή στη Μονή (17χλμ από τη Χώρα) όπου υπάρχει το «έθιμο των αρτιδίων», που οι ρίζες του κρατούν στην εποχή του Βυζαντίου. Σύμφωνα μ’ αυτό οι γυναίκες των γύρω χωριών ετοιμάζουν και προσφέρουν στους προσκυνητές αρτίδια και ντόπια ρακί μετά την Ιερά Αποκαθήλωση. Αν ο καιρός δεν προσφέρεται καθώς η εκκλησία και ο περιβάλλοντας χώρος είναι μικροί, εναλλακτική λύση αποτελεί η  εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Καλόξυλο κοντά στη Μονή, 16χλμ από τη Χώρα. Μετά το τέλος της λειτουργίας επίσκεψη στο χωριό Σαγκρί και συγκεκριμένα στον αρχαίο ναό του Γύρουλα, αφιερωμένο στον Απόλλωνα, τη Δήμητρα και την Κόρη. Επίσκεψη στη μονή Αγ. Ελευθερίου. Στη συνέχεια φαγητό στην ταβέρνα του Τζώννη στο Σαγκρί. Επιστροφή στη Χώρα.

Το βράδυ παρακολούθηση της περιφοράς των Επιταφίων στην παραλία της Χώρας.

Μεγάλο Σάββατο

Μετά το πρωινό, εκδρομή στην ενδοχώρα. Αρχικά επισκεπτόμαστε το Χαλκί, το χωριό με τα νεοκλασσικά κτήρια και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Πρωτόθρονης και το αποστακτήριο κίτρου στο οποίο παράγεται το ομώνυμο λικέρ. Στη συνέχεια περνάμε από το χωρίο Φιλότι. Επόμενη στάση η Απείρανθος  με τα μαρμάρινα καλντερίμια.  Έχει 4  μουσεία: το Αρχαιολογικό, με ευρήματα κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό, με 2.000 εκθέματα από την φύση της Νάξου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με συλλογή από την πανίδα της περιοχής και ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και το Λαογραφικό, με παραδοσιακά υφαντά και εργαλεία. Ευκαιρία για φαγητό εδώ για να δοκιμάσετε την ιδιαίτερη κουζίνα της Απειράνθου. Στη συνέχεια προτείνουμε δύο επιλογές:

Α.  Περνώντας από τα χωριά Κόρωνος, Σκαδό και Μέση, φτάνουμε στο βορειότερο χωριό του νησιού, τον Απόλλωνα, όπου υπάρχει ένα μεγαλειώδες ημιτελές άγαλμα Κούρου. Καφές στο μικρό όρμο. Επιστρέφουμε στη Χώρα ακολουθώντας τη βορειοδυτική παραθαλάσσια διαδρομή, όπου συναντάμε  το Μοναστήρι της Φανερωμένης (17ος αι.) και τα χωριά Εγγαρές και Γαλήνη.

Β. Γνωριμία με τις παραλίες του νησιού προς τα νότια όπως τη Μικρή Βίγλα για καφέ. Επιστροφή στη Χώρα.

Το βράδυ παρακολούθηση της λειτουργίας της Ανάστασης στην εκκλησία της Παντάνασσας και στη συνέχεια η παραδοσιακή μαγειρίτσα και άλλα εδέσματα.

 

 

 

Κυριακή του Πάσχα

Επίσκεψη με το πούλμαν  στην  περιοχή του Φλεριού στις Μέλανες. Εκεί βρίσκεται  το αρχαίο λατομείο μαρμάρου με το εντυπωσιακό άγαλμα του Κούρου και το αρχαίο υδραγωγείο. Στη συνέχεια μεταφορά στην Άνω Ποταμιά. Η Ποταμιά, ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Νάξου, απλώνεται στην καρδιά μια καταπράσινης και δροσερής κοιλάδας, που είναι διάσπαρτη με παλιούς νερόμυλους, ξωκλήσια και ερειπωμένους πύργους.

Στην Άνω Ποταμιά ξεχωρίζει η πλατεία με τη παλιά βρύση, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (1799) όπου και υπάρχει η ταβέρνα για το φαγητό του γκρουπ μέσα σε μία κατάφυτη αυλή.

Το βράδυ υπάρχει η δυνατότητα να πάμε σε κάποιο από τα πανηγύρια στα χωριά.

Δευτέρα του Πάσχα

Πρωινό ελεύθερο για περιπατητική επίσκεψη του Κάστρου στην πόλη της Νάξου.

Αναχώρηση 3.15 μμ από Νάξο για Αθήνα.