Η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους

Η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο θα εορταστεί η επέτειος της συμπλήρωσης των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές της η Εθνική Λυρική Σκηνή, στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 5 Μαρτίου 1940.

 

Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στον γενετικό κώδικα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο έχουν ερμηνεύσει μερικοί από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της και το έχει αγαπήσει διαχρονικά το κοινό της. Είναι ένα έργο που μπορούμε να πούμε πως έχει «ελληνοποιηθεί» μέσα από την τόσο στενή ταύτισή του με τη μουσικοθεατρική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας και ιδιαίτερα με εκείνη της Λυρικής Σκηνής.

 

Η παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Ολύμπια, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ΄60. Μάλιστα, το πάρτι του Σοβιετικού πρέσβη Ορλόφσκι λαμβάνει χώρα το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967, παραμονή του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ το ξημέρωμα της επομένης βρίσκει τους ήρωές μας στα κρατητήρια.

 

Στις παραστάσεις της Νυχτερίδας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει διακεκριμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ όπως οι: Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Καλύβας, Νίκος Κοτενίδης, Βασιλική Καραγιάννη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Ιωάννα Φόρτη, Μυρτώ Μποκολίνη, Ελένη Καλένος, Άννα Στυλιανάκη, Κωστής Ρασιδάκις, Μάριος Σαραντίδης, Άρτεμις Μπόγρη κ.α.

 

Την μετάφραση του λιμπρέτου στα Ελληνικά έχει κάνει ο Δημήτρης Δημόπουλος. Ο Σωτήρης Στέλιος υπογράφει τα σκηνικά,  η Αλεξία Θεοδωράκη τα κοστούμια, η Μαρία Κουσουνή την χορογραφία και η Μελίνα Μάσχα τους φωτισμούς.

 

 

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Γιώργος Ζιάβρας και τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Συμμετέχουν σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ.