ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Stefanos Xenakis

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Είναι εδώ και χρόνια που απέχω από τα δελτία ειδήσεων. Είναι μία από τις συνήθειες που έχει ευεργετήσει τη ζωή μου. Ενημερώνομαι πέντε ή δέκα λεπτά κάθε μέρα από το ίντερνετ ή την αγαπημένη μου εφημερίδα και κάθε Παρασκευή ακούω την ηχητική έκδοση του Economist τρέχοντας.

Στην πλειοψηφία τους τα Δελτία Ειδήσεων είναι φτιαγμένα για να φοβίσουν και να εθίσουν. Δεν είναι ότι αυτά που λένε είναι ψέματα. Τα προβάλουν όμως υπερβολικά και μονότονα για να φοβίσουν.

Ας πούμε ότι το αρνητικό είναι το αλάτι. Προφανώς υπάρχει και αλάτι στη συνταγή, αλλά όχι μόνο αλάτι. Όταν εστιάζεις μόνο στο αλάτι, το φαγητό σου θα γίνει λύσσα. Το ίδιο κι η ζωή σου. Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η σημαντικότερη επιλογή της ζωής σου είναι κατά πόσο ζεις σε ένα φιλικό ή σε ένα εχθρικό σύμπαν. Ο περισσότερος κόσμος έχει άθελά του επιλέξει να ζει σε ένα εχθρικό σύμπαν. Κι είναι όλα θέμα εστίασης. Στο που έχω επιλέξει να εστιάζω. Συχνά στήνω αυτί όταν συνομιλούν συνάνθρωποί μου. 9/10 μιλάνε για κάτι αρνητικό. Συχνά οι προτάσεις ξεκινούν «το κακό είναι ότι».. Γιατί να μην ξεκινούν «το καλό είναι ότι»? Πρόσφατα διάβαζα το εξαιρετικό βιβλίο FACTFULNESS. Το 90% των παγκοσμίων δεικτών πάνε από το καλό στο καλύτερο. Βρισκόμαστε στο ιστορικό παγκόσμιο χαμηλό από πλευράς πολέμων, η βία κι η εγκληματικότητα πέφτουν σταθερά εδώ και 20 χρόνια (η προβολή τους όμως από τα ΜΜΕ έχουν πολλαπλασιαστεί στο συγκεκριμένο διάστημα), ο παιδικός αναλφαβητισμός κι η παιδική θνησιμότητα είναι στα ιστορικά χαμηλότερα (ακόμα και στην Αφρική), το προσδόκιμο ζωής στα ιστορικά υψηλότερα. Ζούμε στο καλύτερο Σύμπαν που υπήρχε ποτέ (προσοχή στην κλιματική αλλαγή) χωρίς να σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα. Οι δείκτες χαράς όμως είναι στα ιστορικά χαμηλότερα. Κάθε 40 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας συνάνθρωπός μας κάπου στη γη. Είναι άλλο τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, άλλον να το αντιλαμβάνομαι. Η εστίαση είναι ο σημαντικότερος μυς στη ζωή μου και δυστυχώς ένας από τους πιο αγύμναστους. Η Εστίασή μου είναι αυτό που θα επιλέξω να δω (αυτό που έχω συνηθίσει να βλέπω) Η εστίασή είναι τα γυαλιά μου. Εάν τα γυαλιά μου είναι μαύρα, θα τα βλέπω όλα μαύρα. Εάν καθαρίσουν, τα πράγματα θα καθαρίσουν. Η ζωή μου δεν εξαρτάται από αυτό που μου συμβαίνει αλλά από το πως εγώ αντιλαμβάνομαι αυτό που μου συμβαίνει. Ας μας εξηγήσει κάποιος ότι το πρόβλημα δεν είναι εκεί έξω αλλά μέσα στον καθένα μας και πιο συγκεκριμένα στον εθισμό μας να ψάχνουμε το πρόβλημα μέσα στο καθετί.

Πίσω στον κορονοϊο.
Εννοείται πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι γι’ αυτά που πρέπει να κάνουμε και να τα κάνουμε. Μέχρι εκεί όμως. Το κατά πόσον οι νεκροί στην Ιταλία ανά πάσα στιγμή είναι 7 ή 8 είναι εκ του περισσού.

Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω είναι στα κάγκελα, λόγω της έλλειψης μέτρου. Δεν φταίνε τα Δελτία Ειδήσεων, αλλά ο εθισμός μου κάθε μέρα να βλέπω Δελτία Ειδήσεων. Σε ένα σπίτι που παίζει κάθε μέρα Δελτία Ειδήσεων τα πράγματα δεν μπορούν να πηγαίνουν καλά. Άσε που εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι είναι εξαιρετικά σημαντικό να τα προστατεύουμε. Προσέχουμε ποιος θα μπει από την πόρτα του σπιτιού μας κι από τα δελτία ειδήσεων συχνά μπαίνει ό,τι χειρότερο υπάρχει.

Έχει αποδειχτεί ότι η υγεία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συναισθηματική μας υγεία. Όταν βιώνω επί σειρά ετών συναισθήματα όπως θυμό, ζήλεια, μνησικακία κι ανεξέλεγκτο φόβο είναι σίγουρο ότι θα αρρωστήσω.

Το να ταΐζεις κάθε μέρα τον εαυτό σου με αυτά τα τοξικά συναισθήματα είναι σαν να πίνεις κάθε μέρα δηλητήριο και να ελπίζεις ότι θα πεθάνει κάποιος άλλος.

Είναι μάλλον απίθανό να σε σκοτώσει ο κορονοϊός, ειδικά εάν προσέχεις. Είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι θα σε σκοτώσει ο διαρκής κι ανεξέλεγκτος φόβος για τον κορονοιό και τον κάθε κορονοίό.